Понеделник - Петък - 9:00 - 18:00

Медицински център “Епика”

гр. София, площад Преображение 1

Любовта е най-мощната вибрация за красотата

Д-Р НЕВЕНКА ПАНОВСКА  - Естетичен дерматолог SPA & Wellness Експерт, Иновативна медицина приложена в SPA & Wellness естетична дерматология (Антиейджинг програми за лице и програми за моделиране на тяло).

Да се срещнеш с д-р Невенка Пановска, е истинско удоволствие. Откриваме я в салон Dupissima, за да ни разкаже за иновациите в природната медицина и да ни разкрие формулата за красота. Тази, която всяка жена носи в себе си, и единствено трябва да извади наяве.

Пътищата са много – за едни по-дълги, за други кратки. Самият път на д-р Пановска към разкриването на красотата и здравословния начин на живот започва, още когато тя е малко момиче, в родния й град Кавадарци, Македония и достига до специалист по Medical SPA&Thalasso терапии, лечение на дискова херния, спондилоза, ишиалгия, травми, затлъстяване, целулит, импотентност, стрес синдром… Медицинското си образование е получила у нас и в Македония, специализирала е и в много европейски страни. Говори френски, македонски, български, немски, английски, но е решила да остане в България, да не спира да се развива и да дава на хората това, от което имат най-много нужда – здравето и увереността, че са най-доброто издание на себе си и могат да постигнат всичко, стига само да поискат.
“Естетичната кинезиология е бъдещето на естетичната дерматология.”, казва д-р Пановска

Д-р Пановска, представете ни се накратко, какво стои зад това усмихнато лице?

Една жена със специалност естетичен дерматолог, която в момента прави научна разработка на тема Spa&Wellness. Там съчетавам двете сфери – Spa&Wellness естетична дерматология. Включвам природосъобразните методи и средства в полза на здравето и красотата, за да може естетиката да личи отвътре. Търся красота в красотата. Целта ми е не да създавам красота, защото тя не се създава, тя съществува. Целта ми е да намеря красивото, да го извадя на показ и това излъчване да личи чрез здравата кожа. Защото кожата не е нищо друго, осен част от нас, тя е Google Map, на която е изписана цялата ни вътрешност.

Как се запознахте с медицината? От какво се запалихте по тази наука?

Бях на 10 години, когато моите учители, по химия и биология – г-н Стефанов и г-жа Окардова видяха в мен нещо, когато ги накара да ме изпратят на състезание – и по химия, и по биология. Попитаха ме на кое искам да се явя, а аз, за да не ги разочаровам казах, че ще отида и на двете.

Къде се развива действието, в коя държава?

В Македония, в моя малък китен град – Кавадарци, градът на виното, на песента, ракията и традициите. През него тече река, в която аз правех изследванията си още от дете, макар да не осъзнавах тогава, че това е пътят на живота ми. Изследвах химията и биологичните свойства на водата. Може би този интерес ми е предаден по наследство, защото баба ми е професор по химия.

Какво се случи на олимпиадите по химия и биология?

Състезанията и по двата предмета бяха в един и същи ден. Взех две първи места, на републиканско ниво. Това беше моят знак каква е мисията ми в живота, че един ден аз ще нося бялата престилка. След това завърших медицинска гимназия в Македония и дойдох да уча висшето си образование в София. За кратък период учих във Франция, но пак се върнах в България. Взех диплома по дерматология в Скопие. Но нещо ме теглеше към България отново. Тази страна ме е привличала винаги силно, защото тук ми е дадена основата по медицина.

Защо решихте да останете да практикувате в България?

Професор д-р Ангел Джамбазовски, моят наставник в Македония, има частен медицински институт и в Швейцария, и в Македония. Той ме посъветва да не ходя в Швейцария. Каза ми: „Това няма да ти донесе голямо щастие.“ И аз започнах работа при него, в Македония. Работихме в продължение на 10 години, разработвайки темата за естетичната кинезиология в полза на тялото. И двамата поддържаме мнението, че човек е част от природата и не трябва да спира да се движи. Защото движението оформя тялото, но оформя и мисълта. А тя създава програма за една естетична визия. При професор Джамбазовски разработих научната тема Spa&Wellness естетична дерматология.

В Dupissima как попаднахте?

Винаги съм вярвала, че в живота няма случайни неща. И така, един ден имах среща с колежка по повод мое заминаване в чужбина, имах покана за Германия. Споделих й, че ми е трудно да взема решение, че ще страдам за България, защото за мен тя е есенцията на Вселената – тук са минералните извори, водите, планините с техните водоеми, всичко, което може да ми даде реализация. А България има нужда от експерти. Хората тук стъпват на злато, а живеят с усещането, че са бедни. Много щеше да ми е трудно да изляза от тази страна. Тогава приятелката ми каза, че има позната, която работи в център за красота, и може да ни срещне. Така дойдох в Dupissima. Харесаха ми иновативните виждания на хората, които работят тук. Вед- нага разбрах, че това е моето място. И си обещах да дам тук знанията и възможностите си. Вярвам, че заедно с екипа можем да направим много, защото идеята ни не е да се създава химия, а да се научим към какво принадлежим. Думата природа означава при своя род. Затова намирам, че естетиката е тясно свързана с природосъобразния начин на живот, с духовността, с проявата на личността, с нейното личностно добруване и съществуване. Не може красотата да ни я даде един апарат, когато ние не сме подготвени отвътре да бъдем красиви. Интересното е, че идването ми в този салон за красота съвпадна с рождения ми ден.

Как подхождате към пациентите, които идват при вас? Как ги провокирате сами да извадят красотата от себе си?

Всяка жена е индивидуална, не може към всички да се подхожда еднакво. Трябва първо да се сближиш с нея, защото уелнес означава хармония. Важно е клиентът да има пълно доверие, да е откровен, за да постигнем успех. Защото дори наличието на отпусната кожа може да е знак за лична неудовлетвореност. С хората, които идват при мен, говорим за притесненията им, за навиците им, за начина им на живот. Те се отпускат и разказват за неща, които са свързани дълбоко със стреса. Оттук тръгва и лечението.

Успявате ли да промените начина им на живот?

Точно това е моята концепция. Промяната трябва да започне отвътре, за да проличи навън. Виждам държанието им, стойката им, това говори много за емоциите. Първото нещо, което правя, е визуална диагностика.

Колко посещения са необходими, за да се стигне до положителен ефект?

Имаме стълби, по които трябва да минем. Първите 10 посещения са с цел да се създаде нов модел. Все едно да „преструктурираме“ дете, което пише с лявата ръка, и то да започне да пише с дясната. Нашата цел е да създадем нов запис, който ще бъде записан в мозъчната кора и тя ще го автоматизира. Това се постига с тези първи 10 процедури. Първо е прегледът, визуалната диагностика, диагностика на кожата – визуално и чрез апаратура, диагностика на телесното държание. Оттам проли- чават всички функции на тялото. Когато гръбначният стълб е в добро положение, биоелектропотенциалите са добри и храненето е балансирано. Но когато има гръб- начни изкривявания, не можем да очакваме вътрешната структура на тялото да е хубава и например жената да няма целулит. Моята дисертация е решаване на проблемите с целулита на ниво гръбначен стълб. Кожата е като монитор на филма, който се снима вътре в нас и от нея се „гледа“ като от екран. Не може режисьорите и актьорите да бъркат нещо и да искаме образът да е добър.

Да разбираме ли, че сте намерили решение за борбата с целулита?

Целулитът вече не е само женска мъка. Съвременният начин на живот, условията на деня създават много вредни навици – и децата, и мъжете имат целулит. Обездвижването, нездравословният начин на живот, перманентният стрес, лошата храна, въздухът, който дишаме – всичко това създава вътрешно замърсяване на тялото, което е естетична патология. Но, да, това може да се промени.

Ако ви помоля в едно изречение да изразите вашата формула за красота, как ще звучи то?

Красотата няма формула. За нея няма време. Има дълбоко пространство, през което ние пътуваме през живота. Красотата не познава възраст и финансови възможности, защото всички ние имаме шанс да сме красиви. Дали с помощта на най-скъпите beauty центрове, или като членове на планинарски клуб, няма значение. За мен това е истината. Но съвременният живот не ни позволява да сме нонстоп сред природата, времето не стига, затова и съчетаваме природосъобразното съществува- не с процедурите в салоните за красота. Красотата е комплексна, индивидуална, възможна и достъпна за всеки. Ако един човек иска да е красив, означава, че в него живее любовта, а тя е най-мощната вибрация за красотата.

Пътувате много по света. Можете ли да определите къде жените са най-красиви и на какво се дължи това?

В страните, в които хората са с по-топъл темперамент и с по-голяма духовност, има повече желание тази красота да проличи. Това са балканските народи. Българската жена е много красива, сръбкините – също, жителките на бивша Югославия, Черна гора, Македония. Когато личността е удовлетворена, тялото е поддържано. Намирам красота в италианките, в испанките, в бразилките, в латиноамериканките. Французойките също се поддържат, но го правят тихо, не екзотично, както една балканска дама. Те имат прикрити грижи, които си личат само по здравата кожа. Там красотата е друга. От друга страна, германки, скандинавки, колкото по на север отиваме, толкова по-малко желание за поддържа- не виждам в жените. Това мое наблюдение също натежа за решението ми да остана тук, защото в страните на север имат нужда от клинични специалисти, естетиката трудно ще намери пазар. В крайна сметка, дори да имате и най-хубавото  палто, няма да можете да го продадете в Африка, защото там е топло.

Кой е най-вълнуващият случай от вашата практика, който няма да забравите никога?

Много случаи съм имала, които са ме впечатлявали, но най-незабравимият е, че станах личен лекар на моя академик и заедно с него успяхме отложим сърдечна операция, която кардиолозите бяха категорични, че трябва да се направи. Когато проблемът стоеше пред него, той ми каза: „Видях те като студентка и специализант, ос- тавям се в твоите ръце.“ Поех огромна отговорност. Дадох му избор дали да се довери на кардиологията, или на моя начин на лечение. Той избра второто. Седеше срещу мен и ми заяви: „Ако трябва животът ми да приключи, нека да е с природосъобразен начин на живот. Както съм дошъл на този свят, така и ще си замина, без присъствието на кардиохирурзи.“
И така, всеки ден с професора се качвахме в планината над Скопие – Водно. Кръстосвахме пътеките от 6 часа сутринта. Заменихме алкохола с чай и с вода в точни количества. Толкова, от колкото се нуждае тялото. Храната беше лека, сурова 2/3 и 1/3 готвена. Променихме и начина на почивките. Замествах го, за да поеме глътка въздух той. Това се казва уелнес на работното място. Радостна съм, че моят наставник не стигна до операция и все още е жив и здрав. А това, че бащата на природна- та медицина ми даде признание, ме прави изключително горда.

Случвало ли ви се е да връщате пациент?

Да. Дори преди няколко седмици дойде при мен една млада майка, която се притесняваше, че започват да се появяват бръчки по лицето й. Не ми беше трудно да разбера,че тази жена е с наранено его. Остава сама по някава причина, има нужда от психоемоционална подкрепа, а иска да й пълня лицето с филъри. Казах й, че не е етично да изпълня желанието й, че според мен й е необходимо правилно хранене, за да укрепне организма й, и чак тогава ще направим адекватна оценка. Дадох й три дни да помисли. Каза, че е взела решение и иска все пак да сложи филъри. Тогава я върнах, помолих я да помисли още една седмица и ако си промени мнението и реши, че иска да е мой пациент, аз ще проведа лечението безплатно. В този момент жената разбра, че съм добронамерена, че целта не ми е да й взема парите на всяка цена, и разбирa се, взе правилното решение. Започна да спортува в при- родата според програмата, която й направих, промени начина си на хранене. С времето концепцията й за живота коренно се промени и тази бръчка вече не беше всичко за нея. Сподели ми, че благодарение на мен в съзнанието й са се отключили много въпроси, за които доскоро е била сляпа и глуха. Да, връщам хората, когато са на грешен път и невинаги им давам това, което те искат. То е все едно да отидеш при шивач и да носиш фина, нежна коприна, а да искаш да ти ушие палто. Ами, няма как да стане.

С мъже работите ли?

Да, много от съвременните мъже имат проблеми с потенцията, които също са свързани с обездвижването. Не може един мъж да е с естетичен вид, когато самочувствието му е смачкано заради влошена потенция. А проблемът идва от постоянното седене – в колата, вкъщи, в офиса. Тогава кръвообращението в тазовото дъно се нарушава и се стига до дисбаланс в организма. Дори при младите. Никога не е имало толкова млади хора с нарушена потентност, с очила, плешиви. Данъкът на съвременния живот обхваща всички сфери на медицината, а те до една са проектирани върху кожата – и генетичните заболявания, и автоимунните, и психо-дерматозите, храненето, хормоните, акнето…

Вашето послание към българската жена какво е? Как тя да живее красиво?

Стилът на живот се диктува от самата личност и е дълбоко кодиран от самото й раждане. Ние можем да променим модела, но не и изцяло концепцията на жената. Така че, във всеки един индивид трябва да намерим неговото красиво и да го поощрим. Затова тръгваме от природата към индивидуалното красиво в човека. Това включва уелнес концепцията, което означава личното съществуване и добруване със самия себе си. Когато ти си подадеш ръка сам на себе си, си сключил най-големия договор, който не е нужно да се заверява при нотариус. Никой не може да го пробие, това е най-силният договор във Вселената. Една личност първо трябва да намери себе си и тогава в ръцете й е нейното здраве и красота.